Ventileren moet

Waarom moet u uw woning ventileren? Omdat er anders te veel vocht in uw huis komt. En dat kan allerlei narigheid geven, van vieze geurtjes tot afbladderende verf en schimmel.  Bovendien is een te vochtig huis niet goed voor uw gezondheid. Ventileren voorkomt al deze problemen en zorgt voor frisse lucht en voldoende zuurstof voor u en uw medebewoners, huisdieren en planten.

Ventileren moet

Waarom moet u uw woning ventileren? Omdat er anders te veel vocht in uw huis komt. En dat kan allerlei narigheid geven, van vieze geurtjes tot afbladderende verf en schimmel.  Bovendien is een te vochtig huis niet goed voor uw gezondheid. Ventileren voorkomt al deze problemen en zorgt voor frisse lucht en voldoende zuurstof voor u en uw medebewoners, huisdieren en planten.

Te veel vocht in huis?

Als de muren vochtig of beschimmeld zijn, dan is het natuurlijk al te laat. Maar u kunt he al eerder opmerken als uw woning te vochtig is:

 • De ruiten beslaan. Bij enkel glas gebeurt dit sneller dan bij dubbel glas.
 • Het voelt “drukkend “aan in huis. Er is dan te veel vocht en vaak een te hoge temperatuur.
 • Meten. Met een hychrometer meet u de relatieve luchtvochtigheid. De ideale luchtvochtigheid verschilt in zomer en winter, van  40% bij vorst tot  75% bij buitentemperaturen boven de 10 graden.

Vochtproblemen voorkomen

Graag geven wij u wat praktische tips om vochtproblemen te voorkomen.

 1. Houd de temperatuur in uw huis altijd boven de 15 graden. Dus ook als er niemand thuis is en ’s nachts. Als het in uw huis kouder wordt dan 15 graden, verdampt het vocht namelijk niet meer goed.
 2. Ventileer elke dag 20 minuten: zet wee (uitzet)ramen tegen elkaar open, met de thermostaat op 15 graden. Doe dit bijvoorbeeld ’s morgens na het opstaan of ’s avonds voor het slapen gaan.
 3. Zet tijdens het koken de afzuigkap op de hoogste stand en laat hem daarna nog een kwartier aan staan.
 4. Zet tijdens het douchen het raam een stukje open (vingerdikte), ook als het koud is, en laat het raam nog minstens een half uur na het douchen open staan.
 5. Verwijder direct na het douchen met een wissertje het vocht van de wanden en de vloer. Hang natte handdoeken niet te drogen in de badkamer.
 6. Zet ’s nachts uw slaapkamerramen op een kier. Als u dat niet wilt vanwege buitenlawaai, zet dan uw slaapkamerdeur open.
 7. Zet uw meubels niet tegen de muren aan, maar laat enkele centimeters ruimte.  Dit is beter voor de luchtcirculatie achter de meubels, waardoor vocht minder snel neerslaat.
 8. Zet een raam open als er meerdere mensen in de kamer zijn. Hoe meer mensen in een ruimte, hoe meer frisse lucht er nodig is.
 9. Maak regelmatig het filter van uw afzuigkap en de ventilatieroosters schoon.
 10. Houd uw ventilatiekanalen en – openingen schoon. Ventilatieopeningen zijn de opengelaten verticale voegen in het metselwerk van uw woning. Ze zorgen voor de ventilatie binnen- en buitenmuur en voor de afvoer van stof. Houd deze openingenvrij van vuil, insecten en planten.

Ernstige vochtproblemen

Naast bovengenoemde tips kunt u bij ernstige vochtproblemen ook nog de volgende adviezen opvolgen:

 • Ventileer de hele dag. Houd de hele dag twee (uitzet) ramen (minimaal een vingerdikte) tegenover elkaar open. Zet de verwarming niet lager dan 17 á 18 graden. Als u mechanische ventilatie hebt, laat deze dan de hele dag aan.
 • Controleer de mechanische ventilatie. Als u een strookje papier voor de opening houdt en dat wordt naar binnen gezogen, dan werkt de ventilatie nog. Zo niet, bel dan Woonwaard. Wij sturen dan iemand langs voor een controle.
 • Droog uw wasgoed buiten.
 • Zet geen gieter met water op de vensterbank

Ventileren bespaart energie

Behalve beter voor uw gezondheid is voldoende ventileren ook goed voor uw portemonnee. Het bespaart namelijk stookkosten. Door weinig of geen ventilatie wordt uw woning wel warm, maar ook vochtig. Vochtige lucht bevat meer waterdamp, dat door niet ventileren geen weg naar buiten vindt.   Als ’s nachts de tempratuur daalt, slaat de waterdamp neer op  muren en meubels. Dit vocht is weer moeilijker op te warmen, waardoor het ’s morgens langer duurt om op de juiste tempratuur te komen. En dat brengt dus meer stookkosten met zich mee. 

Bron:Woonwaard.nl