Wasmachinevragen

Over kalk en vieze geurtjes

Al zijn de hypermoderne machines op veel wassen en wensen bedacht, er blijven altijd vragen over. Hier de negen meest gestelde , mét antwoord.

Over kalk en vieze geurtjes

Al zijn de hypermoderne machines op veel wassen en wensen bedacht, er blijven altijd vragen over. Hier de negen meest gestelde , mét antwoord.

Waarin verschillen de programma’s voor katoen, synthetisch wasgoed, wol en fijne was?

Berucht zijn de verhalen over wollen truien die na te heet wassen een aantal maten gekrompen zijn. Stoffen reageren heel verschillend op temperatuur, vocht en wrijving. Wasprogramma’s zijn erop aangepast. Katoen kan tegen een stootje: twee uur draaien op 60 graden en een flinke draai in de centrifuge zijn geen probleem. Synthetisch wasgoed, fijne was en wol zijn gevoeliger: de programma’s duren daarom korter, de was temperatuur is lager en de centrifugesnelheid hooguit zo’n 1200 toeren bij synthetica en 400 tot 1000 bij wol en fijne was.

Waarom mag de machine soms maar half gevuld worden?

Dat geldt als je een programma voor gevoelige was kiest, zoals synthetica, wol en fijn was. Met minder was is er minder wrijving tussen het wasgoed en daardoor minder slijtage. En met minder was kan een programma korter duren, wat ook beter is voor het wasgoed.

 

Op welke temperatuur moet ik de wasmachine instellen?

Voor het verwijderen van geurtjes en stof is 20 graden meestal voldoende, voor vlekken 30 of 40 graden. Bij een allergie voor huismijt, een ziek gezinslid of een verhoogde vatbaarheid (zoals bij kinderen of ouderen) raden we aan op minstens 60 graden te wassen. Extra spoelen en een poederwasmiddel gebruiken, helpen ook.

 

Hoe komen die gaatjes in het schone wasgoed?

Gaatjes ontstaan op plekken waar kleding al wat versleten is. Je ziet ze vaak rond een riem of op aanrechthoogte. Wanneer versleten kleding tijdens het wassen tegen de trommel of tegen een ander kledingstuk met een rits of knoop schuurt, kan er een gaatje ontstaan. Dit gebeurt eerder bij gevoelige stoffen, zoals synthetica en wol. Daarom heeft kleding een label met een advies voor wassen, drogen en strijken. Gebruik ook een geschikt wasmiddel: er zijn speciale producten voor katoen en fijne was. Heeft u vaak gaatjes? Controleer de trommel dan op scherpe plekken. En doe de machine niet te vol; dan blijft wasgoed sneller tussen de trommel en het deurrubber vastzitten. U kunt ook een waszak proberen.

 

De machine stinkt: hoe voorkom ik vieze geurtjes?

Door wassen op lage temperaturen en met minder water blijven er vuil- en wasmiddelrestjes achter in de machine. Bacteriën, ook wel vetluis genoemd, voelen zich hier thuis en zorgen voor onfrisse geurtjes. Gebruik niet te veel of te weinig wasmiddel; volg het doseeradvies op de wasmiddelverpakking. Laat na elke wasbeurt de deur openstaan zodat de trommel kan drogen. Eén tot twee keer per maand wassen op 60 graden helpt de bacteriën te bestrijden. Stinkt de machine, was dan een keer op 90 graden. Dit werkt het best zonder wasgoed, met poeder en bleekmiddel. Extra spoelen bij een wasbeurt helpt ook om vuil- en wasmiddelresten weg te spoelen. Vergeet ook niet de wasmiddellade af en toe schoon te maken.

 

Wat moet je nog meer schoonhouden?

Controleer twee keer per jaar de afvoerpomp en/of het filter voor de pomp en het filter in de watertoevoerslang. In de gebruiksaanwijzing staat hoe dit moet. En haal af en toe een doekje door en over de machine.

 

 

 

Waarom is kalk eigenlijk slecht voor de wasmachine?

Kalk ontstaat bij een chemische reactie tussen hard water en wasmiddel en ook bij verhitting van water. De kalk komt op de was terecht en in de machine, bijvoorbeeld op het verwarmingselement. Het duurt daardoor langer voordat het water is opgewarmd en het kost meer energie. Bovendien blijft er minder wasmiddel over om vlekken weg te wassen. De hardheid van het water wordt weergegeven in dH (Duitse hardheid). We spreken van zacht (0 -8,4 dH), gemiddeld (8,5 – 14 dH) en hard water (meer dan 14 dH). In Nederland is het meeste water zacht of gemiddeld.

 

Kun je zonder een antikalkmiddel?

Ja. Antikalkmiddelen ontharden het water om zo kalkaanslag te voorkomen, maar wasmiddelen doen dat ook al. Door het doseeradvies op de wasmiddelverpakking te volgen, wordt het water voldoende onthard en zijn antikalkmiddelen niet nodig. De hardheid van het water in uw woonplaats is na te gaan bij de waterleverancier. Woont u in een gebied met een waterhardheid boven de 8 dH of wast u vaak op 60 graden of heter, dan is er meer kans op kalkaanslag. Als het wasgoed na gebruik hard aanvoelt, kan dat wat achtergebleven kalk zijn; een teken dat het water niet genoeg onthard is. Gebruik je al voldoende wasmiddel, dan helpt een antikalkmiddel, zoals Calgon, om kalkaanslag te voorkomen. Er zijn ook middelen die kalkaanslag verwijderen, zogeheten ontkalkingsmiddelen. Die het je maar af en toe nodig en daarmee ben je een stuk goedkoper uit.

Werken azijn en soda ook?

Soda niet, het onthardt het water, maar daarbij kan er kalk in de wasmachine neerslaan. Azijn ontkalkt wel, maar een onthardingsmiddel dat speciaal bedoeld is voor het ontkalken van wasmachines werkt beter. Voor azijn geldt hetzelfde als voor de andere ontkalkingsmiddelen: als je je houdt aan het doseeradvies op de wasmiddel verpakking is het niet nodig.

 

Bron: Consumentengids, november 2013